Ugrás a tartalomra

Matematika és anyanyelv versenyszinten

2022. február 08. kedd
Sikeres csapatok a Bolyai versenyeken
Matematika és anyanyelv versenyszinten

Idén is eredményesen szerepeltek a kerületi iskolák diákjai a Bolyai Matematika Csapatversenyen. Az általános iskolás korosztály – 3. osztálytól 8. osztályig – az előző újságszámban megjelent, nyolc, döntőben versenyző csapatán kívül tizenhárom négyfős csoport bizonyította be, hogy összehangoltan, egymással együttműködve képes sikeresen dolgozni, és ezzel az évfolyamonként hatvan-nyolcvan részt vevő csapat közül az első hat díjazott között szerepelni.

A dél-budai fordulón második helyen végzett a Kempelen Matematika bajnokai (6. o.) és a Cicafalatok (7. o.) csapata, harmadik lett a rózsakerti Ötszög (7. o.) és a Kempelenből a Viperák (5. o.), valamint az Agymenők (7. o.). Negyedikként vehette át az oklevelet a bartókos Csacsicsapat (3. o.) és a kempelenes Ötletem sincs (7. o.), az ötödik helyet pedig a nyolcadikos Gumimacik (Kempelen) érdemelte ki. A területi verseny hatodik helyezettjei a Gádor iskola Fejtörő Gyerkőcök (3. o.) és Számszellemek (4. o.), a Bartók iskola Egymegegyazkettő (4. o.) és a Kempelen gimnázium Pitypangok (5. o.), valamint Körtecsapat (7. o.) diákjai lettek.

Múlt hét közepén a középiskolások matematikaversenyének eredményhirdetése is lezajlott. A főváros Budán működő gimnáziumai közül a Kempelen Farkas Gimnázium négy csapata ért el kiváló eredményt. Második lett a 11.n osztály Sördögök csapata, negyedik helyezést ért el a Tanarik a 11.n-ből, és a hatodik helyet szerezte meg a Zűrcsapat (11.n), valamint az Egyenes egyenlet (12.n).

A Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen is elindultak a kerületi diákok, igaz, kisebb számban, mint matematikából. A területi fordulón (I., XI., XII., XXII. kerületek) az általános iskolai korosztályból négy csapat végzett az első hat hely valamelyikén. Harmadik helyezett lett a Nyelvtörők (Bartók, 7. o.), negyedik helyezést ért el a Mesternégyes (Kossuth, 7. o.), valamint a Mind1 (Kempelen, 7. o.), és ötödik helyet szereztek a barossi Rókalányok (3. o.).

A gimnazistáknak meghirdetett anyanyelvi megmérettetésen a Kempelen Farkas Gimnázium 12. osztályos csapata (Benedek Zoltán, Börzsönyi Réka, Skrabák Boglárka és a területi fordulón Horváth Ákos Zsolt, a döntőn Kis Veronika) Na, még egyszer utoljára csapatnévvel szállt be a viadalba, amelynek területi fordulóját megnyerve a döntőbe jutott. Miernik Beáta és Felföldiné Székely Dóra tanítványai január 22-én a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban megrendezett országos verseny döntőjén második helyezést értek el.

Tamás Angéla